De brouwers van Swarte Os maken hun bier zoals dit al vele honderden jaren gebeurt: met de natuurlijke ingrediënten gerstemout, gist, water en hop. Swarte Os 6, 8 en 10 zijn “handmade”, dus puur natuur, geen toevoegingen, niet industrieel gefilterd, gewoon eerlijke bieren. Dit geldt overigens ook voor alle nieuwe bieren die de afgelopen jaren het levenslicht hebben gezien.
Wat maakt onze bieren speciaal? Extra smaakmaker bijvoorbeeld in de stevige en volle Swarte Os 8 is een vleugje koriander dat ook in het Middeleeuwse kruidenmengsel gruit (de voorganger van hop) tot aan het eind van de vijftiende eeuw werd gebruikt. Deze knipoog naar het Middeleeuwse gruit is onze keuze voor kwaliteit en traditie… maar dat geldt ook voor de Swarte Os 6 en Swarte Os 10: bijzondere gerstsoorten in combinatie met kwalitatief hoogstaande hop, gist, en (voor de Swarte Os 10) Iers mos en niet-geraffineerde rietsuiker (oerzoet).
Hoe zat het ook al weer met bier? Bier is de oudst bekende alcoholische drank. De Sumeriërs dronken hun bier nog met een rietje, vanwege de onzuiverheden die er in ronddreven. In de middeleeuwen werd bierbrouwen professioneler en was het opvallend genoeg vooral een bezigheid van vrouwen. Tot in de veertiende en vijftiende eeuw werd gruit gebruikt dat later werd vervangen door hop om het bier meer smaak te geven en bederf tegen te gaan.
Kunstmatige toevoegingen waren in die tijd uit den boze, iets wat de mannen van Swarte Os in ere hebben gehouden. Swarte Os gebruikt eerste kwaliteit gerst en speciaal geselecteerde hopsoorten. De kwaliteit van de hop is immers van grote invloed op de smaak en het aroma van het bier.
Swarte Os 6, 8, 10, Barrel 1, Barrel 2, Soester Blond, Soester Donker, Soester IPA: voor alle bieren geldt dus een zorgvuldige selectie van ingredienten en een ambachtelijke verwerking tot eerlijke en pure speciaalbieren…